III. Werk zoeken, Solliciteren & Sociale Media

De beslissingsfase ben je doorgekomen. Je hebt je ingeschreven bij een of meerdere opleidingen. En nu…?
Wachten, wachten, wachten op een reactie?
Van alleen maar wachten ga je je waarschijnlijk gillend gek vervelen.
Misschien heb je al een baantje of vrijwilligerswerk, of een andere tijdsinvulling.
Maar als je dat nog niet hebt, of je wilt iets nieuws, want: “Een nieuwe periode betekent nieuwe ervaringen op doen.”.
Hoe kun je dan handig uitzoeken wat je wilt gaan doen en iets vinden om deze tussentijd, totdat je aan een opleiding kunt gaan beginnen, in te vullen?
Daar gaat het deze keer
over: werk zoeken, solliciteren, het gebruik van sociale media hierbij. Of naar het buitenland, High-School.


Werken
Wat voor soort werk zoek je, wat past bij jou? Hoe vind je werk? Waar let je op bij het solliciteren?

Vormen van werk
Houd je van vastigheid en wil je weten waar je aan toe bent?
Ga dan op zoek naar een baantje waar je een vooraf afgesproken vast aantal uren kunt werken en mogelijk ook afspraken kunt maken over vaste dagen (en tijden) waarop je zult werken.

Wil je meer ‘vrijheid’ en tot op zekere hoogte zelf kunnen bepalen wanneer je gaat werken?
Dan kun je op zoek gaan naar een baantje waar een 0-uren contract/oproep-contract/flex-contract mogelijk is. Je kunt dan eventueel in het contract op laten nemen dat je bijvoorbeeld minimaal 8 uur per week beschikbaar bent/wilt werken.

Wil je liever niet op een vaste plek werken, houd je van afwisseling of wil je (ook) uitzoeken wat voor werk bij je past en wat je leuk vindt?
Dan kun je je ook inschrijven bij een (studenten) uitzendbureau. Via een uitzendbureau is het naast een werkplek voor een langere tijd meestal ook mogelijk om voor korte periodes ergens aan de slag te gaan. Dit kan variëren van een maand, een week tot zelfs maar enkele dagen of één dag(deel). Op die manier kun je veel verschillende bedrijven en soorten werk leren kennen.

Hier zijn een aantal uitzendbureaus en online vacaturebanken:

Young Capital
Scholier en werk
Randstad student
Tempo Team
ASA Talent Student
SUSA Studenten uitzendbureau
Easy Talent
Nationale Vacaturebank
Zoekbijbaan

Als je (eerst) via Google op zoek gaat naar werk, maak je zoekopdracht dan zo specifiek mogelijk. Dan zullen de zoekresultaten ook bruikbaarder zijn. Bijvoorbeeld: “Gastheer/Gastvrouw hotel, Den Haag”.  Of “Bijbaan, parttime, Rotterdam”.


Werk zoeken en solliciteren
Werk zoeken en solliciteren kan op vele manieren.
– Je ziet ergens een vacature op internet, bij een winkel of in de krant.
Daar ga je op reageren met een sollicitatiebrief of via een (online) sollicitatieformulier. Meestal wordt ook jouw C.V. gevraagd.
– Je weet een aantal bedrijven waar je wel zou willen werken en je stuurt een open sollicitatie.
– Iemand in je je vriendenkring of familie weet een bedrijf waar ze nog mensen nodig hebben, bijvoorbeeld in het bedrijf waar ze zelf ook werken. De naam van die persoon noemen in de sollicitatiebrief kan jouw kans vergroten op een uitnodiging voor een gesprek.

Sociale media, solliciteren en privacy
Ook jouw online sociale netwerk kan je inzetten bij het zoeken naar werk. Je kunt bijvoorbeeld een oproep plaatsen op Facebook waar je (ongeveer) naar op zoek bent. Dit bericht kan dan via via wat interessants opleveren! Waarschijnlijk heb je nog geen LinkedIn-profiel, het zakelijke netwerkplatform. Hier kun je een profiel aanmaken met jouw werkervaring, eventuele stage, vrijwilligerswerk en jouw opleiding(en). Ook cursussen die je misschien gedaan hebt kun je hierop zetten. Verder is er ruimte om een omschrijving over jou zelf te geven, over jouw vaardigheden. Dit kan bijvoorbeeld een taalcursus zijn, iets m.b.t. ICT (website bouwen). Of misschien heb je bij je eerdere baantje of als vrijwilliger ook eens een training over iets gehad wat relevant kan zijn voor jouw sollicitaties nu.
Zoals jij sociale media en internet in kunt zetten bij het zoeken naar werk (jouw netwerk, informatie opzoeken over bedrijven),  zo gebruiken bedrijven sociale media ook om alvast een beeld te krijgen van hun potentiële medewerkers; van jou.
Hier is met regelmaat enige discussie over, of dit wel mag gezien de privacy. Vooralsnog is er officieel nog geen sprake van ‘privacy-schending’ zolang de informatie ‘openbaar’ beschikbaar is, ofwel jouw profiel en jouw posts voor iedereen zichtbaar zijn.
Er is inmiddels een Europees Rapport verschenen waarin aandacht is gekomen voor de rechten van sollicitanten en in hoeverre werkgevers dergelijke informatie mogen gebruiken bij het maken van een afweging in de sollicitatieprocedure. Hierin staat dat werkgevers deze informatie alleen mogen gebruiken als die vereist is en van belang is voor het uitvoeren van de baan. Daarbij moeten de werkgevers aangeven, in de vacaturetekst, dat ze sociale media bekijken bij het selecteren van sollicitanten. Waarschijnlijk zal er vanaf mei 2018 een wetgeving van kracht worden over sociale media controle tijdens sollicitatieprocedures en privacy(-schending).
Je bent in principe natuurlijk vrij om te posten, te delen en te liken wat je wilt. Maar ben je bewust van de (grote) invloed die online beeldvorming kan hebben, op jouw aanstaande carrière.
Bij Facebook kun je naar ‘Instellingen’ gaan en vervolgens naar ‘Privacy’ om jouw instellingen te bekijken en eventueel te wijzigen met wie jij posts wilt delen, wie jou op kan zoeken.
Onder het kopje ‘Tijdlijn en Taggen’ kun je instellen of anderen zomaar berichten op jouw tijdlijn kunnen plaatsen, jou kunnen taggen of dat jij het bericht/de tag eerst wilt goedkeuren. Hier kun je ook instellen wie de berichten die op jouw tijdlijn zijn gezet kunnen zien en wie kan zien in welk bericht jij getagd bent.

Ook bij Instagram, Snapchat en Pinterest kun je jouw privacy instellingen beheren.

Wil je nog meer informatie en tips over hoe jij jouw online identiteit en reputatie zoveel als mogelijk kunt beheren? Ga dan eens naar //www.mijnonlineidentiteit.nl/ .  Verder kun je een “Google Alert” aanmaken met jouw naam, om in de gaten te houden wat er over jou te vinden is via Google.

Vrijwilligerswerk
Er zijn verschillende redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit kan zijn omdat je al bepaald werk op het oog hebt wat je gewoon erg leuk vindt om te doen. Of omdat je alvast iets extra’s wil kunnen zetten op jouw C.V., zodat je laat zien dat je actief bent en ook maatschappelijk betrokken. Dat je het belangrijk vindt om iets voor een ander te kunnen betekenen.
Wat je kunt gaan doen als vrijwilliger is heel divers. Je kunt met of voor mensen gaan werken: kinderen, kinderen met problemen, ouderen. Met of voor dieren. Je kunt activiteiten organiseren en/of begeleiden. In de sportkantine of op evenementen achter de bar of met de catering helpen. Bij concerten en in het theater kun je in de garderobe of als gastheer/-vrouw aan de slag.
Ook nu weer is het belangrijk dat je kijkt naar wat bij jou past, waarom je vrijwilligerswerk wilt doen en waarom dát vrijwilligerswerk wat je op het oog hebt. Naast dat je hier in Nederland vrijwilligerswerk kunt doen, zijn er ook mogelijkheden in het buitenland. Op een aantal sites die hieronder genoemd zijn kun je daar meer informatie over vinden. Wat je kunt doen en hoe dat in zijn werk gaat.

Recent is er gewaarschuwd om goed na te denken over om vrijwilligerswerk te verrichten in weeshuizen in het buitenland.
Het schijnt/blijkt dat in een groot aantal weeshuizen de omstandigheden opzettelijk slecht worden gehouden om zorg en vooral geld vanuit het buitenland te blijven ontvangen. Soms zijn de kinderen eigenlijk helemaal geen wees. Hierover kun je meer lezen op de website van UNICEF .

In eigen land
Vrijwilligers vacaturebank
Nederland Cares
M-Pact

Via het Jongeren Informatie Punt (JIP) in jouw regio kun je ook links vinden naar vrijwilligersverenigingen.
Of misschien beviel jouw Maatschappelijke Stageplaats goed en kun je daar vrijwilligerswerk doen.

In het buitenland
Vrijwilligers Wereldwijd
Go Europe


Tussenjaar studeren of stage lopen in het buitenland
Denk je erover om in jouw tussenjaar naar het buitenland te gaan? Om te gaan studeren of stage te gaan lopen? Wil je weten hoe je dit zou moeten organiseren, wat verwachte kosten zijn etc., dan kun je terecht op de site Wil Weg. Daar kun je ook de Wil Weg Wijzer invullen om uit te zoeken wat bij jou past.


High School
Als je Amerika wilt ontdekken en/of wilt ervaren hoe het Amerikaanse schoolsysteem is, dan is High School misschien wel iets voor jou. Dit is een leuke manier om er achter te komen welke vakken er daar worden aangeboden, maar ook om jezelf verder te ontwikkelen en op eigen benen leren staan.

Op de volgende sites vind je meer informatie over de mogelijkheden en hoe het in zijn werk gaat.

Travel Active
High School Amerika

 

Volop mogelijkheden dus om invulling te geven aan jouw tussenjaar!

Twijfel je over wat je wilt gaan doen, wat bij je past qua studie, bijbaan en/of vrijwilligerswerk?
Zou je het handig vinden als er iemand met je meedenkt, meekijkt, dingen met en voor je uitzoekt?
Wil je graag wat tips en feedback bij je sollicitaties?

Dit kan allemaal!

Stuur mij een e-mail met een korte beschrijving over jezelf, je vragen, wat je graag zou willen.
Dan neem ik contact met je op om verdere afspraken te maken.

Kalender

mei 2021
M D W D V Z Z
« feb    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31