Een mindful zomer voor het hele gezin – Kan dat en hóe doe je dat?
De zomervakantie is weer begonnen, bij de basisscholen en de middelbare scholen.
Tijd voor rust, ontspannen, even niks hoeven en niks moeten. Gewoon doen wat je wilt en wanneer je wilt. Althans, dat is het idee, de gedachten van kinderen en jongeren. Geen verplichtingen, je eigen ritme volgen.
Voor ouders ligt dit soms, misschien zelfs wel vaak toch wat anders. Gedachtes als 6 tot 8 weken lang hun kinderen te ‘moeten’ zien vermaken, zelf nog wel moeten werken en opvang moeten regelen. Broers en zussen die elkaar ‘in de weg zitten’ en elkaar in de haren vliegen. Onenigheid over wel of niet op vakantie gaan, waar naartoe dan, wat is het budget?
Geen school, weg structuur en regelmaat, weg naschoolse activiteiten.
Weg rust, balans en mindful ouderschap?!?

Zomaar wat thema’s die opspelen bij een oh zo leuke, heerlijke ‘eindelijk zomervakantie!’
Hoe ga je hier als ouder(s) mee om? Hoe zorg je ervoor dat je kinderen én jullie als ouders of jij als ouder een ‘mindful’, een in balans zomer hebben om met plezier door te komen en na de vakantie tevreden op terug te kijken?

In deze allereerste SENSI nieuwsbrief wat tips om het hoofd koel te kunnen houden (ook als het buiten +25 graden Celsius is ;-)).
En te blijven luisteren naar je gevoel. Want die balans proberen we te vinden:
“Opvoeden met gevoel en verstand”.

Behoud structuur en regelmaat
Ook in de vakantie blijven een vast ritme voor bepaalde activiteiten belangrijk voor de rust en geven houvast. Zoals tijden voor het eten en slapen gaan. In de vakantie kunnen deze wel wat verschoven zijn, bijvoorbeeld later op staan en later naar bed gaan. Maar deze momenten geven wel duidelijkheid en voorspelbaarheid. Voor jongere kinderen en kinderen met bijvoorbeeld adhd en autisme is dit nog belangrijker om vast te houden, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.

Overleg en maak afspraken
Wanneer het vakantie is en kinderen en jongeren vrij zijn, wordt er vaak al van tevoren naar de vakantie toegeleefd. Merkbaar aan opmerkingen als ´Ik wou dat het vakantie was´, ´Ik heb geen zin/energie meer’, ‘In de vakantie ga ik eens lekker uitslapen’, ‘In de vakantie gaan we het huis opruimen/de tuin opknappen’.
Ieder ontwikkelt al ideeën en verwachtingen over de invulling (leeg laten) van de vakantie.
Door verwachtingen met elkaar (vooraf) te delen en afspraken te maken over wat te realiseren is en ook alternatieve plannen te maken, voorkom je dat in de vakantie teleurstellingen ontstaan.
Jongeren kunnen vaak meer betrokken worden bij de voorbereidingen van het maken van vakantieplannen, meedenken en organiseren van een trip. Geef dan kaders aan: budget, bestemming, duur, en andere belangrijke factoren waar voor het gezin/bepaalde gezinsleden rekening mee gehouden moet worden.

Eigen tijd en ruimte voor ieder voor zich
Zoals ook tijdens de dagelijkse verplichtingen en beslommeringen, blijft het ook in de vakantie belangrijk om iedereen zo nu en dan ruimte te geven voor eigen invulling van de tijd. Of dat nou een keer ‘loslaten va de structuur is’, lekker thuis blijven en het huis aan kant maken, klusjes doen, lang uitslapen, een pyjamadag, boodschappen laten bezorgen, niet koken, muziek maken of luisteren, met een boek wegkruipen in de tuin of op het strand, sauna, wandelen, yoga, surfen, zwemmen.
Wat maakt niet uit. Voor ieder gezinslid, moeder, vader, zoon(s) en dochter(s).
Doe (niet) en geniet ervan, met aandacht!

Voor nu een zomerse ‘mindful’ groet!

 

Rust in de zomervakantie
Laat je reactie achter en deel hoe jij in staat bent (geweest) om je zomervakantie in balans door te komen, voor ieder wat wils…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kalender

mei 2021
M D W D V Z Z
« feb    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31